Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja
Tips & Tricks

Hur gör jag ...

Här få du tips & tricks hur du förvarar brödet och få det som nybaket

Förvarar ditt bröd

Smaken av bröd köpt från ett bageri är ojämförlig, om det bara höll sig fräscht längre! Här har surdegsbröd en klar fördel p g a sitt lägre Ph-värde. Det funkar som en naturlig konservering, mögel trivs inte i sur miljö. Korrekt förvaring är därför mycket viktigt eftersom bröd förändras under lagringen. Följande guide ger bra tips på hur man bäst förvarar brödet samt vilka material som är lämpliga.

Lera oglaserad, keramik och stengods utvändigt glaserad

Naturmaterial är bland de mest populära materialen. Den tar upp fuktigheten och ger den tillbaka samt tillåter luftcirkulation genom små hål i brödbehållaren. Oglaserat är att föredra, hållbarheten är då ca 1-2 veckor. I glaserade behållare är hållbarheten något kortare

Trä

Brödet kan andas bra i en högkvalitativ trälåda, till exempel av Arve, bambu eller björk. Trä har en antibakteriell effekt, speciellt den väldoftande Arve (Swiss Alpine Pine). Brödet torkar dock snabbare i en massiv trälåda, eftersom den utströmmande fukten sugs upp av träet och klimatet i brödlådan är torrt. Idealet är att placera brödet i brödlådan med papperspåsen eller i brödsilke från bagaren så att träet inte suger upp all fukt från brödet och då håller sig brödet fräscht längre. Om det äts inom en vecka är brödlådorna i trä optimala tack vare de naturliga porerna och mycket goda klimategenskaper.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är mycket populärt. Ventilationshål förhindrar effektivt mögel från att bildas på brödet. Materialet är stilrent, slitstarkt och lätt att rengöra. Det är dock viktigt att det inte är en blandning av rostfritt stål och plåt, för då kan rost uppstå vid torkning med en fuktig trasa. Att regelbundet tvätta behållaren med vinägervatten hjälper till att förhindra mögel. Hållbarheten är ca 1 vecka.

Plast 

Plast andas inte och behöver ventilationshål som brödlådor av metall. Modern plast med deras fuktreglerande egenskaper är inte jämförbara med naturmaterialens. Plast är inte den bästa lösningen för långtidsförvaring av bröd. Det går även bra att förvara brödet i brödlådan från Tupperware mer än en vecka så förblir det fräscht och krispigt. Tillverkarna förlitar sig på användbara detaljer som "Condens Control" för att garantera utmärkt ventilation av brödet.

Viktigt!

Det är viktigt att vara uppmärksam på renlighet med alla brödbehållare. Det är bäst att fuktrengöra den varannan eller var tredje dag. För en invändig glasyr är lite vinäger eller citronsaft bra för att sanera och förhindra mögel. Brödet skall tillbaka i lådan först när det är helt torrt.

Alternativ

Papperspåsar: Bra, men kort färskhållning det är isf bättre med brödsilke.

Plastpåsar:

De är ej lämpliga, brödet svettar och mögel bildas fort. Tättslutande påsar används endast för att frysa in brödet.

Brödpåsar:

De finns i bomull, linne eller hampa, alla tygen andas, lagrar fuktigheten och är slitstarka. Bäst är hampa därefter kommer linne. Bomull lagrar inte fukten så bra vilket innebär kortare hållbarhet.

Grundregel:

Ju lägre omginingstemperaturen är desto snabbare kommer brödet att bli gammalt. Därför bör den förvaras i normal rumstemperatur, 18-20 grader. Kylskåpet är absolut olämpligt, eftersom brödet åldras väldigt snabbt här och blir hart. Det kristalliseras bokstavligen. Bra ventilation är också viktig, annars kan det bildas mögel på brödet om fukten inte släpps ut ordentligt till omgivningen eller om miljön i sig är fuktig. Snittytan ska alltid peka nedåt så att brödet inte torkar inuti.

Tack vare den starka skorpan kan färskt bröd från bagaren fortfarande avnjutas efter flera dagar. Om det gräddas längre och hårdare är det tjockare och brödet håller ännu längre. Ändå finns det skillnader mellan de olika typerna: 

Bröd som har hög halt av fullkorn, råg eller fullkorn håller sig färskt längst. Även surdegsbröd är fortfarande färskt efter flera dagar. Medan fullkornsbröd har en hållbarhet på cirka åtta dagar, håller vetebröd bara en till två dagar. Den allmänna regeln är: blandat vetebröd i två till tre dagar, blandat rågbröd i tre till fyra dagar, rågbröd i fyra till sex dagar, fullkornsbröd i sju till nio dagar

Som en tumregel håller ljusa bakverk inte lika länge som mörka. De torkar ut snabbare på grund av den höga andelen vete. Uppgifterna som ges gäller dock endast om brödet förvaras på rätt sätt.

Om jag fryser in mitt bröd?

Både hela och uppdelade bröd kan frysas, och enskilda skivor går givetvis lika bra. Viktigt är att att man fryser i tättslutande plastpåsar med så lite luft som möjligt. Frysningen ska ske snabbt. De flesta frysskåp har en snabbfrys funktion och ska kylas en dag innan infrysningen.


Nybakat bröd som fått kallna med lite restvärme klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst. Rågbröd  bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses.

Brödet håller sig i frysen upp till 3 månader vid rätt metod. Det bildas en vit kant frånsnittytan efter ett tag, det ser man när man tinar upp brödet, de delarna är nästan som frystorkat.

När jag tinar mitt bröd eller frallor?

Tina i rumstemperatur bör ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med skorpa tinas med öppen förpackning. Brödskivor tar några  minuter att tina, hela vitt bröd och mindre matbröd 1-3 timmar. När brödet har tinat tas det ur sin förpackning som oftast är fuktig inuti, för att brödet inte börja mögla. Låt Lufttorka en stund och förvar enligt instruktion "Förvara mitt bröd"

Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa t.ex. baguetter, ciabatta. Frallor cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C i uppvärmt ugn.

Tina i microugn på upptiningsläget är möjligt för mindre mängder - frallor eller små bröd. Tina brödet utan förpackning,  1-5 minuter beroende på microugn's styrka och mängd. Personligen tycker jag det är en absolut nödlösning!

Brödskivor tinas enklast i brödrostaren, funkar utmärkt även för frallor med en galler ovanpå (tillsats)

Ugnsfärsk bröd eller frallor?

Uppfräschning:
Perfekt sätt att få ett nästan nygräddat bröd.
Tinad eller någon dags gammalt bröd/frallor: blöt gärna skorpan med vatten kort innan bakningen i ugnen. Bäst funkar det med en blomspruta eller med en snabb rörelse under rinnande vatten.

Frallor cirka 3-4 minuter i 180°C, större bröd i 5-10 minuter 180°C.
Ugnen ska vara uppvärmd, helst över och undervärme, varmluft torkar ut brödet.

Uppfräschat bröd/frallor håller sig inte färskt så länge, det är tänkt för direkt konsumtion, förvaring bör sen vara mera "lufttätt" med liten ventilation.