Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja
Tips & Tricks

Hur gör jag ...

Här få du tips & tricks hur du förvarar brödet och få det som nybaket

Förvarar mitt bröd

Smaken av bröd köpt från ett bageri är ojämförlig. Om den bara höll sig fräsch längre, här har surdegsbröd en klar fördel pga. sitt lägre pH värde som funkar som naturligt konservering. Mögel trivs inte i surt miljö. Korrekt förvaring är mycket viktigt här, eftersom bröd förändras under lagringen. Följande guide ger bra tips på hur man bäst förvarar den och vilka material som är lämpliga.

Lera oglaserad, keramik och stengods utvändigt glaserad

Naturmaterialet är bland de mest populära ämnen. Den tar upp fuktigheten och ger den tillbaka samt tillåter luftcirkulation genom små hål i brödbehållaren. Oglaserad är att föredra, hållbarheten är då ca 1-2 veckor. I glaserade behållare är hållbarheten något kortare.

TräBrödet kan andas bra i en högkvalitativ trälåda, till exempel av Arve, bambu eller björk. Trä har en antibakteriell effekt, speciellt den väldoftande Arve (Swiss Alpine Pine). Brödet torkar dock snabbare i en  massiv trälådan, eftersom den utströmmande fukten sugs upp av träet och klimatet i brödlådan är torrt. Brödet placeras därför idealiskt i brödlådan med papperspåsen  eller i brödsilke från bagaren, så att träet inte suger upp all fukt från brödet och håller sig fräscht längre. Om det äts inom en vecka är brödslådorna i trä optimala tack vare de naturliga porerna och mycket goda klimategenskaper.

Rostfritt stålRostfritt stål är mycket populärt. Ventilationshål förhindrar effektivt mögel från att bildas på brödet. Det ädla materialet är stilrent, slitstarkt och lätt att rengöra. Det är dock viktigt att det inte är en blandning av rostfritt stål och plåt, för då kan rost uppstå vid torkning med en fuktig trasa. Att regelbundet tvätta behållaren med vinägervatten hjälper till att förhindra mögel. Hållbarheten är ca 1 vecka.

Plast 
Plast andas inte och behöver ventilationshål som brödlådor av metal. Modern plast med deras fuktreglerande egenskaper är inte jämförbara med naturmaterialens. Plast är inte den bästa lösningen för långtidsförvaring av bröd. Det går även bra att för vara brödet i brödlådan från Tupperware mer än en vecka så förblir det fräscht och krispigt. Tillverkarna förlitar sig på användbara detaljer som "Condens Control" för att garantera utmärkt ventilation av brödet.

Viktigt! Det är viktigt att vara uppmärksam på renlighet med alla brödbehållare. Det är bäst att fuktrengöra den varannan eller var tredje dag. För en invändig glasyr är lite vinäger eller citronsaft bra för att sanera och förhindra mögel. Brödet går tillbaka i lådan först när det är helt torrt.

Alternativ
Papperspåsar: bra, men kort färskhållning. Bättre är brödsilke.
Plastpåsar: är ej lämpligt, brödet svettar och mögel bildar sig fort. Tättslutande påsar används endast för frysa in brödet.
Brödpåsar: finns i linne, bomull och hampa. alla tygen andas, lagrar fuktigheten, slitstark. Bäst är hampa sen kommer linne. Bomull lagrar fukten inte så bra - kortare hållbarhet.

Grundregel: ju lägre omgivningstemperaturen är, desto snabbare kommer brödet att bli gammalt. Därför bör den förvaras i normal rumstemperatur, 18-20 grader. Kylskåpet är absolut olämpligt, eftersom brödet åldras väldigt snabbt här och blir hårt, den kristalliseras boksatvligen. Bra ventilation är också viktigt, annars kan det bildas mögel på brödet om fukten inte släpps ut ordentligt till omgivningen eller om miljön i sig är fuktig. Snittytan ska alltid peka nedåt så att brödet inte torkar inuti.

Tack vare den starka skorpan kan färskt bröd från bagaren fortfarande avnjutas efter flera dagar. Om det gräddas längre och hårdare är det tjockare och brödet håller längre. Ändå finns det skillnader mellan de olika typerna: Bröd som har hög halt av fullkorn, råg eller fullkorn håller sig färskt längst. Även surdegsbröd är fortfarande färskt efter flera dagar. Medan fullkornsbröd har en hållbarhet på cirka åtta dagar, håller vetebröd bara en till två dagar. Den allmänna regeln är: blandat vetebröd i två till tre dagar, blandat rågbröd i tre till fyra dagar, rågbröd i fyra till sex dagar, fullkornsbröd i sju till nio dagar

Som en tumregel håller ljusa bakverk inte lika länge som mörka. De torkar ut snabbare på grund av den höga andelen vete. Uppgifterna som ges gäller dock endast om brödet förvaras på rätt sätt.

Fryser in mitt bröd?

Både hela och uppdelade bröd kan frysas, och enskilda skivor går givetvis lika bra. Viktigt är att att man fryser i tättslutande plastpåsar med så lite luft som möjligt. Frysningen ska sker snabb. De flesta frysskåp har en snabbfrys funktion och ska kylas en dag innan infrysningen.
Nybakat bröd som fått kallna med lite restvärme klarar frysning bäst. Att frysa veckogammalt bröd är tämligen lönlöst. Rågbröd  bör först ligga och mogna någon dag innan de fryses.

Brödet håller sig i frysen upp till 3 månader vid rätt metod. Det bilder sig en vit kant från i snittytan efter ett tag, det ser man när mantinar upp brödet, de delar är nästan som frystorkat.

Tinar mitt bröd eller frallor?

Tina i rumstemperatur bör ske med brödet kvar i förpackningen. Bröd med skorpa tinas med öppen förpackning. Brödskivor tar några  minuter att tina, hela vitt bröd och mindre matbröd 1-3 timmar. När brödet har tinat tas det ur sin förpackning som oftast är fuktig inuti, för att brödet inte börja mögla. Låt Lufttorka en stund och förvar enligt instruktion "Förvara mitt bröd"

Tina i ugn är lämpligt för lätta bröd med spröd skorpa t.ex. baguetter, ciabatta. Frallor cirka 5 minuter i 200°C, större bröd i 5-10 minuter 175°C i uppvärmt ugn.

Tina i microugn på upptiningsläget är möjligt för mindre mängder - frallor eller små bröd. Tina brödet utan förpackning,  1-5 minuter beroende på microugn's styrka och mängd. Personligen tycker jag det är en absolut nödlösning!

Brödskivor tinas enklast i brödrostaren, funkar utmärkt även för frallor med en galler ovanpå (tillsats)

Ugnsfärsk bröd eller frallor?

Uppfräschning:
Perfekt sätt att få en nästa  nygräddat bakelse.
Tinad eller nån dag gammal bröd/frallor: blötta skorpan gärna kort innan bakningen i ugnen med vatten - bäst funkar blomsprutan eller med en snabb rörelse under rinnande vattenkran.

Frallor cirka 3-4 minuter i 180°C, större bröd i 5-10 minuter 180°C.
Ugnen ska vara uppvärmt, helst över och undervärme, varmluft torkar ut brödet.

Uppfräschat bröd/frallor håller inte så länge färsk, de är tänkt för direkt konsumtion, förvaring bör sen vara mera "lufttätt" med liten ventilation.