Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja

OLEUM
vår egen olivolja PANEUM 145

Olivolja Extra Vergine

Du ska inte doppa brödet i vilken olivolja som helst !

Vår Olivolja som vi får direkt från odlingen är en av Andalusiens bästa Extra Vergine olivoljor. Olivoljan har fått många priser världen över.
Vi besöker regelbundet plantagen och oljekvarnen och bestämmer vad vi kan få för oljesorter. Varje år skiljer sig kvantiteten för de olika sorterna.
Oljekvarnen ligger mitt i själva idylliska olivträd-plantagen.
Kvalitén står i medelpunkten så som hela processen, från olivträden i plantagen, skörden, pressningen, lagringen och återföringen av de fermenterade resterna som gödsel i plantagen, är cirkulär och hållbart. Plantagen tillhör en integrerad produktionsgrupp, som reglerar ett jordbruk med begränsad användning av gödsel och växtskyddsmedel och tillåter att producera en hälsosammare och mer naturlig olivolja samtidigt som man utövar en mer miljövänlig jordbruksmiljö.
Var olivsort är väl balanserad i sitt karaktär. Skörden 22/23 blev minst sagt katastrofalt - 35% skörden 23/24 är den värsta sendan många år, nära 50% p.g.a ett otroligt varmt och torrt sommar med upp till 55 grader.
Vi hoppades att få återigen flera sorter med sina distinkta karaktärer från 23/24 skörden, men tyvärr blev de kvaliteter så dålig att det fanns minimala mängder, bara för eget bruk.

Olivolja PANEUM 145

Olivolja Extra Vergine
Enbart av sorten Arbequino
Skörden 23/24
ofiltrerad
1 liter

Det är en söt olja, det vill säga den har ingen stark bitter eftersmak. Den kan sveda lite i halsen, vilket bara bevisar att den är färsk. I allmänhet är Arbequina-oljan lämplig för de som letar efter en extra jungfruolja med en mild smak.
Arbequina-olja, på grund av sin söta och milda karaktär, har en bredare användning i köket än andra mer robusta olivoljor. En annan egenskap hos arbequinaolja är att den vanligtvis är ganska aromatisk och ger fruktiga dofter av banan och äpple. Mogna Arbequina-oljor påminner ofta om småbarns fruktgröt. Denna arom beror på den höga andelen fleromättade syror som de vanligtvis innehåller. Eftersom dessa syror är mer instabila än oljesyra (enkelomättade) har Arbequina-oljan nackdelen att den är mer instabil jämfört med andra sorter av olivolja. Arbequina-olja är till exempel ändå stabilare än solrosolja.
Arbequina-olja har, liksom andra olivoljor, en hög andel oljesyra, vilket hjälper till att minska dåligt kolesterol (LDL) och öka bra kolesterol (HDL). Det är också den bästa sorten för att experimentera med dess användning för att göra majonnäs eller sås med en mild eller delikat smak, där andra sorter skulle ha en starkare huvudroll. På samma sätt rekommenderar vi det för bakverk som ersättning för smör, särskilt i kakor.
Rå, med frukostar som åtföljer lite rostat bröd, anser vi att det är mycket bra och det passar perfekt med en tomat och till och med sylt.
I sallader passar det mycket bra med fruktingredienser, som kiwi, äpplen och russin. Även för att ge en touch till fruktsallader och svamp.
Det är också oljan som vi rekommenderar att använda med fisk och skaldjur. Till exempel ansjovis i vinäger, laxmarinader etc.
Å andra sidan, eftersom det inte är den mest stabila sorten, skulle andra sorter vara bättre för stekning och grytor. Det finns dock inga problem att använda den för stekning, majs- eller solrosolja är mindre stabilt än detta olivolja!
På Plangen genomförs en tidig olivskörd för att få en högkvalitativ grön och fruktig olivolja. Med tanke på att varje sort har olika optimala mogningsmoment genomför vi en steg efter steg-skörd.
Det skördas endast oliver som befinner sig på trädet, vilket säkerställer fruktens goda skick. Av alla dessa skäl anser man att på odlingen gör man en av de bästa extra jungfru olivoljorna i Andalusien, som resulterade i flera priser och medaljer.Den är till exempel perfekt för att introducera barn till konsumtion av olivolja, liksom för människor som inte är vana vid konsumtion av olivolja.

1 Liter

225 SEK