Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja

OLEUM
vår egen olivolja PANEUM 145

Olivolja Extra Vergine

Du ska inte doppa brödet i vilken olivolja som helst !

Du ska inte doppa brödet i vilken olivolja som helst !

Denna olivolja levereras direkt från odlingen och är en av Andalusiens bästa Extra Vergine olivoljor. Oljan fått många priser världen över.


Vi besöker regelbundet plantagen och oljekvarnen och väljer själva ut våra oljor och sorter. Varje år skiljer sig kvantiteten för de olika sorterna åt.


Oljekvarnen ligger mitt i den idylliska olivträdplantagen.
Kvalitén står i centrum under hela processen, från olivträden i plantagen, under skörden, pressningen, lagringen och återföringen av de fermenterade resterna som gödsel i plantagen. Hela processen är cirkulär och hållbar. 

Plantagen tillhör en integrerad produktionsgrupp, som reglerar ett jordbruk med begränsad användning av gödsel och växtskyddsmedel, och tillåter att producera en hälsosammare och mer naturlig olivolja, samtidigt som man bidrar till en miljövänlig jordbruksmiljö.

Vi börjar med en olivsort som är väl balanserad i sin karaktär. Skörden 2022-23 blev minst sagt katastrofal. Totala skörden blev bara 20% av en normal skörd p g a en otroligt varm och torr sommar med upp till 55°C.
Vi hoppas att få fler sorter med sin distinkta karaktär vid nästa skörd.

Olivolja PANEUM 145

Olivolja Extra Vergine
Enbart av sorten Arbequino
Skörden 23/24
ofiltrerad
1 liter

Det är en söt olja, det vill säga den har ingen bitter eftersmak. Den kan ibland ge sveda i halsen, vilket bara bevisar att den är färsk. I allmänhet är Arbequina-oljan lämplig för de som letar efter en extra jungfruolja med en mild smak.


Arbequina-olja har, på grund av sin söta och milda karaktär, en bredare användning i köket än andra mer robusta olivoljor. En annan egenskap hos arbequinaolja är att den vanligtvis är ganska aromatisk och ger fruktiga dofter av banan och äpple. Mogna Arbequina-oljor påminner ofta om småbarns fruktgröt. Denna arom beror på den höga andelen fleromättade syror som de vanligtvis innehåller. Eftersom dessa syror är mer instabila än oljesyra (enkelomättade) har Arbequina-oljan nackdelen att den är mer instabil jämfört med andra sorter av olivolja. Arbequina-olja är till exempel stabilare än solrosolja.

Arbequina-olja har, liksom andra olivoljor, en hög andel oljesyra, vilket hjälper till att minska dåligt kolesterol (LDL) och öka bra kolesterol (HDL). Det är också den bästa sorten för att experimentera med dess användning för att göra majonnäs eller sås med en mild eller delikat smak, där andra sorter skulle bli mer dominerande. På samma sätt rekommenderar vi den för bakverk som ersättning för smör, särskilt i kakor.

Rå passar den bra till frukostar med lite rostat bröd. Vi tycker att den är mycket bra och det passar perfekt med en tomat och till och med sylt. I sallader passar det mycket bra med fruktingredienser, som kiwi, äpplen och russin. Även för att ge en touch till fruktsallader och svamp.
Det är också oljan som vi rekommenderar att använda till fisk och skaldjur. Till exempel ansjovis i vinäger, laxmarinader mm.
Eftersom det inte är den mest stabila sorten kan andra sorter vara bättre för stekning och grytor men det finns dock inga problem att använda den. 

På Plangen genomförs olivskörden tidigt för att få en högkvalitativ grön och fruktig olivolja. Med tanke på att varje sort har olika optimala mogningsmoment genomför vi en steg för stegskörd.

Det skördas endast oliver som befinner sig på trädet, vilket säkerställer fruktens goda skick. Av alla dessa skäl anser man att på Las Valdesas gör man en av de bästa extra jungfruliga olivoljorna i Andalusien.


Den är till exempel perfekt för att introducera barn till konsumtion av olivolja, liksom för människor som inte är vana vid konsumtion av olivolja.

1 Liter

225 SEK