Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja
Bröd från Kulturbagariet

Allt om PANEUM 145

Bagaren, filosofi och vision

PANEUM 145 är ett kulturbageri som vill visa hur man kan hållbart baka nyttig bröd med bara mjöl utan tillsatser, surdeg, salt och vatten. Om jag använder jäst sker det i mycket små mängder. Tiden är en viktig faktor - vi låter degen bestämma.

Jag, Wolfgang är din lokala kultur-handverksbagare som upprätthåller den ursprungliga brödtraditionen, kanske här och där med en tolkning.
Själv är jag från grunden utbildat kock, Master of Whisky, Formador Homologado del Vino de Jerez och har jobbat under många år inom olika befattningar inom mat och dryckesbranschen. God och framförallt ärlig mat och dryck ligger mig varmt om hjärtat. Jag hoppas att du gillar mina traditionella bröd och bakelser så som mina egna kreationer. Jag bakar för er på helger (se helgens bröd, frallor eller annat) med vissa undantag, för att jag jobbar här och där utomlands, eller utbilda mig vidare inom traditionell bakhandverk.
För dig som vill lära dig baka traditionella surdegsbröd, traditionella och högtidliga bakelser och annat gott, kolla gärna under fliken LYCEUM -kurser & events, vilka kurser om passar just dig.
Kursen ägnar sig utmärkt även som företagsevent. Hör gärna av dig för mer information.

Gluten, surdeg

Vision

Vårt dagliga bröd är mer än bara en leverantör av kalorier, brödet ska vara:
hållbart och lokalt producerad, naturligt, nyttigt och framförallt: smakfullt.

"Ge själen tillbaka till brödet"


Energi

All Energi som vi använder består enbart av förnybar el i form av egenproducerad solenergi och sparad solel så som inköpt sol/vattenkraft. Transporterna sker med elbil som är laddad med egenproducerat solkraft.

PANEUM 145 är egentligen ett småskaligt "Net-Zero bageri".

Råvaror

Råvaror köper jag från handverks mjölnare som använder sig av lokalproducerad spannmål, framförallt kulturspannmål, från egna fält eller kontrakterade bönder. Mjölet som jag bakar med har inga tillsatser eller konserveringsmedel, de är certifierade som ”Bio” eller ”ekologiskt”.

Saltet spelar en viktigt roll i degberedningen och därför använder jag mig av helt obehandlad salt i form av bergsalt (havsalt kan innehåller mikroplaster och andra miljögifter), förnämligt den rena och välbalanserade Himalaya salt eller från Alperna.

Vattnet kommer från egen källa med sin naturliga mineralhalt.

Handverk

Hos PANEUM 145 spelar tiden och handverk en stor roll, för att gamla kultur-spannmålsorter kräver en varsam hantering. Detta resulterar i ett nyttigare bröd med mycket mer smak. Idag har brödet gått från baslivsmedel till nyttig njutningsmedel. Vi bakar med surdeg med långa jäsningstider för att uppnå ett hälsosamt bröd med mycket smak.

Paneum145