Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja
OM Kulturbagariet

Allt om PANEUM 145

Bagaren, filosofin och visionen

PANEUM 145™ är ett kulturbageri som vill visa hur man hållbart kan baka nyttigt bröd bara med mjöl utan tillsatser, surdeg, salt och vatten. Om jag använder jäst sker det i mycket små mängder. Tiden är en viktig faktor - jag låter degen bestämma.

Jag, Wolfgang är din lokala kulturhantverksbagare som upprätthåller den ursprungliga brödtraditionen och kanske här och där med en egen tolkning.
Själv är jag från grunden utbildat kock, Master of Whisky, Formador Homologado del Vino de Jerez och har jobbat under många år inom olika befattningar inom mat och dryckesbranschen. God och framförallt ärlig mat och dryck ligger mig varmt om hjärtat. Jag hoppas att du gillar mina traditionella bröd och bakverk såväl som mina egna kreationer. Jag bakar för er på helger (se helgens brödmeny, frallor eller annat) med vissa undantag, för att jag jobbar här och där utomlands, eller utbildar mig vidare inom traditionellt bakhantverk.
För dig som vill lära dig baka traditionella surdegsbröd, traditionella och högtidliga bakverk och annat gott, kolla gärna under fliken LYCEUM -kurser & events, vilka kurser som passar just dig.

Kursen passar sig även utmärkt som företagsevent. Hör gärna av dig för mer information.

Gluten, surdeg, PANEUM 145

Vision

Vårt dagliga bröd är mer än bara en leverantör av kalorier, brödet ska vara:
hållbart och lokalt producerat, naturligt, nyttigt och framförallt smakfullt.

"Ge själen tillbaka till brödet"


Energi

All Energi som vi använder består enbart av förnybar el i form av egenproducerad solenergi och sparad solel så som inköpt sol/vattenkraft. Transporterna sker med elbil som är laddad med egenproducerat solkraft.

PANEUM 145™ är egentligen ett småskaligt "Net-Zero bageri".

Råvaror

Råvaror köper jag från hantverksmjölnare som använder sig av lokalproducerade spannmål, framförallt kulturspannmål, från egna fält eller kontrakterade bönder. Mjölet som jag bakar med har inga tillsatser eller konserveringsmedel, de är certifierade som ”Bio” eller ”ekologiskt”.

Saltet spelar en viktigt roll i degberedningen och därför använder jag mig av helt obehandlat salt i form av bergsalt (havsalt kan innehålla mikroplaster och andra miljögifter), förnämligt den rena och välbalanserade Himalaya salt eller från Alperna.

Vattnet kommer från vår egna källa med sin naturliga mineralhalt.

Handverk

Hos PANEUM 145™ spelar tiden och hantverk en stor roll, på grund av att gamla kultur-spannmålssorter kräver en varsam hantering. Detta resulterar i ett nyttigare bröd med mycket mer smak. Idag har brödet gått från baslivsmedel till nyttigt njutningsmedel - jag vill vända det igen till nyttigt baslivsmedel! Vi bakar med surdeg med långa jäsningstider för att uppnå ett hälsosamt bröd med mycket smak.

Paneum145