Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja

LYCEUM
Bakkurser & event

OBS!! Ytterligare tillfällen följer inom kort!
Anmäl gärna ditt intresse redan nu! Gruppstorleken är begränsat till sex/sju deltagare! Passar även som mindre gruppevent eller det perfekta företagsevent.
surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Grundkurs - del 1

Lär dig baka med surdeg

Enkelt från surdegsgrunden till färdig bröd

Kursinnehåll:
  • "Avmystifiera"  surdeg

  • Vad är surdeg och lite historiskt bakgrund

  • Surdegens fördelar

  • Hur startar jag en surdeg, startkultur

  • Vårda en surdegsstart

  • Skillnader mellan rågmjöl och vetemjöl samt kornets och mjölets sammansättning

  • Bakplanering

  • Baka med surdeg olika recept

  • Vad händer vid olika moment: degberedning, raskning, uppslagning och bakning.

  • Brödförvaring

Beskrivning:

Under ett hel dygn lär du dig mycket om grunderna, råvarorna och det du behöver för surdegsbakning. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel. En av de avgörande faktorerna är för att lyckas med din surdegsbak att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Du lär dig hur man vikar och slår upp degen, varför och hur man formar ett bröd. Vi går igenom de olika metoder av jäsningen och sen varför och hur man snittar rätt innan bakningen. Vad händer när vi bakar och hur vi bakar vårt bröd. Vi kollar och tolkar skorpan och inkråm. Till sist lär du dig hur du förvarar brödet på rätt sätt så att det håller sig färskt så länge som möjligt.
Vi går genom recepten och vad vi kan tolka från dem.
I kursavgiften "BASIC" ingår dokumentation, bröd du bakar.
Utöver detta ingår i "PLUS" de nödvändiga utensilier, en jäskorg av 100% obehandlad naturmaterial med tyg och en Pariser snittkniv samt en dansk visp.
Ett perfekt present är "PREMIUM" då ingår allt ovan, ett förkläde och ytterligare en skål med lock för att lyckas med surdegsbakande. 

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja direkt baka hemma.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och fika.

DATUM: Lördag den 9.12. 2023, klockan 8:00 - ca 17:00/18:00
OBS: just nu bara Basic bokningsbart!

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Grundkurs - del 2

Lär dig baka med surdeg

Högre hydrering, kulturspannmål och andra spännande ingredienser

Kursinnehåll:
  • Vad är kulturspannmål, vad skiljer sig de från moderna sorterna

  • smaktillsatser, frön, etc.

  • Olika mjöltyper, egen malt spannmål

  • "Baker's percentage" gör allt lättare

  • Hur påverkar temperaturen degen, och hur kan jag styra förloppet

  • Lite om bakkemi, vad händer med innehållsämnen

  • Olika fördegar

  • Baka med surdeg, 4 olika recept

  • Hantering av mjuka degar

  • Vad händer vid olika moment: degberedning, raskning, uppslagning, bakning.

  • Brödreceycling

Beskrivning:

Under ett hel dygn lär du dig mycket om de olika kulturspannmål, andra råvarorna och hur man läser och tolkar ett recept. Du malar en del av mjölet själv. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel. En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Du lär dig hur man vikar och slår upp degen, varför och hur man formar ett bröd. Vi går genom de olika metoder av jäsningen, sen varför och hur man snittar rätt innan bakningen. Vad händer när vi bakar och hur vi bakar var bröd. Vi kollar och tolkar skorpan och inkråm. Till sist lär du dig hur du förvarar brödet på rätt sätt så att det håller sig färskt så länge som möjligt.
Vi använder oss av olika fördegar och lär oss varför vi behöver de.
I kursavgiften "BASIC" ingår dokumentationen, bröd du bakar.
Utöver detta ingår i "PLUS" de nödvändiga utensilier, en jäskorg av 100% obehandlad naturmaterial med tyg och en Pariser snittkniv samt en dansk visp.
Ett perfekt present är "PREMIUM" då ingår allt ovan och och ett förkläde och ytterligare en skål med lock för att lyckas med surdegsbakande. 

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och fika.

DATUM: Lördag den 2023, klockan 8:00 - ca 17:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella bröd

Bröd präglades av kulturen och landskapen sedan årtusenden

Kursinnehåll:
  • Vad är kulturspannmål, vad skiljer sig de från moderna sorterna

  • Olika mjöltyper, egen malt spannmål

  • Vi bakar bröd och bakelse som passar till olika tillfällen och olika matkombinationer så som söt eller salt.

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under ett hel dygn lär du dig mycket om de olika kulturspannmål, andra råvarorna . Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din köksassistent (hör av dig då innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som vara förfäder gjorde. jag kommer berätta  om historien bakom de olika bröd och bakelse under tiden vi äter kvällsmat.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept, bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM:Fredag den 2023, klockan 15:00 - ca 19:30
Lördag den 2023, klockan 8:30 - ca 18:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella ursprungliga bröd

Vi bakar bröd med karaktär, präglad av olika länder.

Kursinnehåll:
  • Vi bakar bröd med kulturspannmål, bröd från centrala Europa.

  • Bröd rund alperna utmärker sig av sin enkelhet och mycket karaktär

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under de dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmål, andra råvarorna . Brödet vi bakar är idag nästan ett lyxprodukt som utmärker sig genom sina råvarorna. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din köksassistent (hör av dig då innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som vara förfäder gjorde. jag kommer berätta  om historien bakom de olika bröd och bakelse.
Självklart njuter vi på kvällen ett rustikt kvällsmat, en så kallat Vesper eller Jause.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept, bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM:Fredag den 2023, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 2023, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella franska bröd

Visste du att Baguette är egentligen ingen fransk uppfinning?

Kursinnehåll:
  • Vi bakar bröd med kulturspannmål.

  • Du lär dig olika uppslagstekniker

  • Fransk bröd glänser med sin enkelhet och fin avstämt dekoration

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under de dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmål, andra råvarorna . Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din köksassistent (hör av dig då innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som vara förfäder gjorde. jag kommer berätta  om historien bakom de olika bröd och bakelse.
Självklart njuter vi på kvällen  nåt fransk inspirerad till det goda brödet.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept, bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM:Fredag den 2023, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 2023, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren  längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka med flera lagar 

Vi bagar med den mest geografiska och politiserade degen.

Kursinnehåll:
  • Vi bakar med kulturspannmål.

  • Du kan förvänta dig ett "fet" program

  • Du lär dig olika viktiga moment för de olika degar

  • Vi bakar med variationer av degen som ägnar sig för sött och pikant

  • Låt dig överaska med drottningen av alla degar, wienerdeg och wienerdeg variationer

Beskrivning:

Under de dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmål, andra råvarorna . Vi bakar gemensamt med 3 varianter av degar. En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din de degar, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Jag kommer berätta  om historien bakom de olika bakelserna.
Självklart njuter vi på kvällen nåt inspirerad av dagens degar.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept, bakelse vi bakar.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM:Fredag den 2023, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 2023, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren  längre ner.

Julkakor, julbakelser, jul, godis, kakor,
Julbak special

Baka traditionella Julkakor

Vi bakar typiska julkakor från Tyskland, Österrike och Schweiz.
Utom dem finns inget jul!

Kursinnehåll:
  • Vi bakar olika julbakelser som jag är uppvuxen med. 

Beskrivning:

Julen börjar när snön lägger sig och doften av kryddor och nybakat strömmar genom stugan. Traditionellt börja man baka i början av oktober för att de ska vila och utveckla saftighet och fina aromer. Vi kallar de "Weihnachtsplätzle", "Gutsle", "Brödle", det finns flera namn för de julkakor, nästan varje region har sitt eget namn. Vi bakar gemensam olika sorters julkakor. Jag kommer berätta namn om historien bakom de olika bröd och bakelse.
Allt vi bakar delar vi upp så att alla få ett urval med hem.
Ta med dig en eller fler tätslutande lådor.

 I kursavgiften "SPECIAL" ingår recept, julkakor du bakar.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och jul fika.

DATUM: Lördag den 2023, klockan 9:00 - ca 19:00

See priserna och villkoren längre ner.

Villkoren

Anmälningen är bindande. Kursen kan ombokas en gång vid förhinder max. 14 dagar innan kursen börjar. Detta meddelas per mejl. 
Vid avbokningen tas ett avgift, 50% av kursavgiften.
Avbokningen 28 dagar innan kursen börjar faktureras 100% av kursavgiften. Det är möjligt att nämna en ersättare.
Går det att hitta en/fler nya deltagare från PANEUM 145's sida så återbetalas bokningen i turordning som avbokningen registrerades.
Vid ett grupp-event är den totala kursavgiften att betala oavsett om en eller fler deltagare inte kan deltar. 
Meddelar även om du har allergier, vi hanterar råvaror som innehåller gluten.  
(Vi använder laktosfria mejeriprodukter)

Behöver du övernattning, hör gärna av dig!

Upp

Kurspaket 

BASIC
1645 SEK
PLUS
1995 SEK
PREMIUM
2345 SEK
RABATT vid bokning av DEL 1 & 2 samtidigt eller om du bokar för dig personligen två olika kurser från utbudet samtidigt.
 - 250 SEK
SPECIAL
SPECIAL PLUS
1895 SEK
2095 SEK