Paneum145 ™ Hem OLEUM - var olivolja

LYCEUM
Bakkurser & event

OBS!! Ytterligare tillfällen följer inom kort!
Anmäl gärna ditt intresse redan nu! Gruppstorleken är begränsat till sex/sju deltagare!
Passar även som mindre gruppevent eller det perfekta företagsevent.
surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Grundkurs - del 1

Lär dig baka med surdeg

Enkelt från surdegsgrunden till färdig bröd

Kursinnehåll:
  • "Avmystifiera"  surdeg

  • Vad är surdeg och lite historiskt bakgrund

  • Surdegens fördelar

  • Hur startar jag en surdeg, startkultur

  • Vårda en surdegsstart

  • Skillnader mellan rågmjöl och vetemjöl samt kornets och mjölets sammansättning

  • Bakplanering

  • Baka med surdeg olika recept

  • Vad händer vid olika moment: degberedning, raskning, uppslagning och bakning.

  • Brödförvaring

Beskrivning:

Under en hel dag lär du dig mycket om grunderna, råvarorna och det du behöver för surdegsbakningen. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel. En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med din surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Du lär dig hur man viker och slår upp degen, varför och hur man formar ett bröd. Vi går genom de olika metoder av jäsningen, sen varför och hur man snittar rätt innan bakningen. Vad händer när vi bakar och hur vi bakar vårt bröd. Vi kollar och tolkar skorpan och inkråm. Till sist lär du dig hur du förvarar brödet på rätt sätt så att det håller sig färskt så länge som möjligt.
Vi går genom recepten och vad vi kan tolka från dem.
I kursavgiften "BASIC" ingår dokumentationen, bröd du bakar.
I “PLUS” ingår utöver detta de nödvändiga utensilier, en jäskorg av 100% obehandlad naturmaterial med tyg och en Pariser snittkniv samt en dansk visp.

En perfekt present är "PREMIUM" då ingår allt ovan och och ett förkläde och ytterligare en skål med lock för att lyckas med surdegsbakande. 

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och fika.

DATUM: Lördag den 00. 00. 2024, klockan 8:00 - ca 17:00/18:00
OBS: just nu bara Basic bokningsbart!

See priserna och villkoren nedan.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Grundkurs - del 2

Lär dig baka med surdeg

Högre hydrering, kulturspannmål och andra spännande ingredienser

Kursinnehåll:
  • Vad är kulturspannmål? Vad skiljer sig dem från de moderna sorterna

  • smaktillsatser, frön, etc?

  • Olika mjöltyper, egenmalt spannmål

  • "Baker's percentage" gör allt lättare

  • Hur påverkar temperaturen degen? Hur kan jag styra förloppet?

  • Lite om bakkemi, vad händer med ingredienserna?

  • Olika fördegar

  • Baka med surdeg, 4 olika recept

  • Hantering av mjuka degar

  • Vad händer vid olika moment: degberedning, raskning, uppslagning, bakning?

  • Brödreceycling

Beskrivning:

Under en hel dag lär du dig mycket om de olika kulturspannmålen, de andra råvarorna och hur man läser och tolkar ett recept. Du mal en del av mjölet själv. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel. En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med ditt surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Du lär dig hur man viker och slår upp degen, varför och hur man formar ett bröd. Vi går genom de olika metoder av jäsningen, sen varför och hur man snittar rätt innan bakningen. Vad händer när vi bakar och hur vi bakar vårt bröd. Vi kollar och tolkar skorpan och inkråm. Till sist lär du dig hur du förvarar brödet på rätt sätt så att det håller sig färskt så länge som möjligt.


Vi använder oss av olika fördegar och lär oss varför vi behöver dem.
I kursavgiften "BASIC" ingår dokumentationen, bröd du bakar.
I “PLUS” ingår utöver detta de nödvändiga utensilier, en jäskorg av 100% obehandlad naturmaterial med tyg och en Pariser snittkniv samt en dansk visp.
Ett perfekt present är "PREMIUM" då ingår allt ovan och och ett förkläde och ytterligare en skål med lock för att lyckas med surdegsbakande. 

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och fika.

DATUM: Lördag den 00. 00. 2024, klockan 8:00 - ca 17:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella bröd

Bröd präglade av kulturen och landskapen sedan årtusenden

Kursinnehåll:
  • Vad är kulturspannmål, vad skiljer sig de från moderna sorterna

  • Olika mjöltyper, egen malt spannmål

  • Vi bakar bröd och bakverk som passar till olika tillfällen och olika matkombinationer så som sött eller salt.

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under en hel dag lär du dig mycket om de olika kulturspannmålen och de andra råvarorna . Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din egen köksassistent (hör av dig innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med ditt surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som våra förfäder gjorde. Jag kommer att berätta  om historien bakom de olika bröden och bakverken under tiden vi äter kvällsmat.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept och bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM:Fredag den 00. 00. 2024, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 00. 00. 2024, klockan 8:30 - ca 18:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella ursprungliga bröd

Vi bakar bröd med karaktär, präglad av olika länder.

Kursinnehåll:
  • Vi bakar bröd med kulturspannmål, bröd från centrala Europa.

  • Bröd rund alperna utmärker sig av sin enkelhet och mycket karaktär

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under dessa dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmålen och de andra råvarorna . Brödet vi bakar är idag nästan en lyxprodukt som utmärker sig genom sina råvaror. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din egen köksassistent (hör av dig innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med ditt surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som våra förfäder gjorde. Jag kommer att berätta historien bakom de olika bröden och bakverken.

Självklart njuter vi på kvällen en rustik kvällsmat, en så kallat Vesper eller Jause.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept och bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM: Fredag den 00. 00. 2024, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 00. 00. 2024, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka traditionella franska bröd

Visste du att Baguette egentligen inte är en fransk uppfinning?

Kursinnehåll:
  • Vi bakar bröd med kulturspannmål.

  • Du lär dig olika uppslagstekniker

  • Fransk bröd glänser med sin enkelhet och fin avstämt dekoration

  • Du bör har grundläggande kunskaper i surdegsbakning.

Beskrivning:

Under dessa dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmålen och de andra råvarorna. Du bakar ditt eget bröd utan tekniska hjälpmedel eller ta med din egen köksassistent (hör av dig innan). En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med ditt surdegsbak, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on" - precis som vara förfäder gjorde. Jag kommer att berätta historien bakom de olika bröden och bakverken.
Självklart njuter vi på kvällen något franskinspirerat till det goda brödet.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept och bröden du bakar.

Efter kursen kan du ta med dig en starterkultur för att börja baka hemma direkt.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM: Fredag den 00. 00. 2024, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 00. 00. 2024, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren  längre ner.

surdeg, bakkurs, surdegskurs, brödbak, baka hemma,
Brödbak special

Baka med flera lagar 

Vi bagar med den mest geografiska och politiserade degen.

Kursinnehåll:
  • Vi bakar med kulturspannmål.

  • Du kan förvänta dig ett "fett" program

  • Du lär dig olika viktiga moment för de olika degarna

  • Vi bakar med variationer av degen som passar för sött och pikant

  • Låt dig överraskas med drottningen av alla degar, wienerdeg och wienerdegsvarianter

Beskrivning:

Beskrivning:

Under dessa dagar lär du dig mycket om de olika kulturspannmålen och de andra råvarorna. Vi bakar gemensamt med tre varianter av degar. En av de avgörande faktorerna är, för att lyckas med dina degar, att du lär känna degens egenskaper och konsistens genom "hands on". Jag kommer berätta historien bakom de olika bakverken.

Självklart njuter vi på kvällen något inspirerat av dagens degar.

I kursavgiften "SPECIAL PLUS" ingår recept och bakverken vi bakar.

Under kursdagen ingår även dryck, kvällsmat, lunch och fika.

DATUM: Fredag den 00. 00. 2024, klockan 16:00 - ca 19:30
Lördag den 00. 00. 2024, klockan 9:00 - ca 18:00

See priserna och villkoren  längre ner.

Julkakor, julbakelser, jul, godis, kakor,
Julbak special

Baka traditionella Julkakor

Vi bakar typiska julkakor från Tyskland, Österrike och Schweiz.
Utom dem finns inget jul!

Kursinnehåll:
  • Vi bakar olika julbakelser som jag är uppvuxen med. 

Beskrivning:

Julen börjar när snön lägger sig och doften av kryddor och nybakat fyller stugan. Traditionellt börjar man att baka i början av oktober för att de ska vila och utveckla saftighet och fina aromer. Vi kallar de "Weihnachtsplätzle", "Gutsle", "Brödle", det finns flera namn för dessa julkakor. Nästan varje region har sitt eget namn. Vi bakar gemensamt olika sorters julkakor. Jag kommer berätta historien bakom de olika bröden och bakverken.

Allt vi bakar delar vi upp så att alla få ett urval med hem.

Ta med dig en eller fler tätslutande lådor.

 I kursavgiften "SPECIAL" ingår recept, julkakor du bakar.

Under kursdagen ingår även dryck, lunch och jul fika.

DATUM: Lördag den 00. 00. 2024, klockan 9:00 - ca 19:00

See priserna och villkoren längre ner.

Villkoren

Anmälningen är bindande. Kursen kan ombokas en gång vid förhinder senast 14 dagar innan kursen börjar. Detta meddelas via mejl. 

Vid avbokningen tas en avgift ut på 50% av kursavgiften.
Vid avbokning 28 dagar innan kursen börjar faktureras 100% av kursavgiften. Det är möjligt att ordna en ersättare.

Går det att hitta en/fler nya deltagare från PANEUM 145's sida så återbetalas bokningen i turordning som avbokningen registrerades.

Vid ett gruppevent är den totala kursavgiften densamma oavsett om en eller fler deltagare inte kan delta. 
Meddela även om du har allergier, vi hanterar råvaror som innehåller gluten.  

(Vi använder laktosfria mejeriprodukter)

Behöver du övernattning, hör gärna av dig!

Upp

Kurspaket 

BASIC
1795 SEK
PLUS
1995 SEK
PREMIUM
2450 SEK
RABATT vid bokning av DEL 1 & 2 samtidigt eller om du bokar för dig personligen två olika kurser från utbudet samtidigt.
 - 250 SEK
SPECIAL
SPECIAL PLUS
1995 SEK
2295 SEK