LAUFENER LANDWEIZEN / VETE
Laufener Landweizen är speciell i många avseenden. Salzburg och den bayerska Rupertiwinkel, ursprungsområdet för denna gamla lantsorten, är nära sammanlänkade genom en händelserik gemensam historia. Det är därför förståeligt att denna vetesort har sina användare på båda sidor om gränsen. Landskapsekologen Heinz Marschalek hittade 40 korn av Laufener Landweizen i en fröbank och planterade dem på experimentbasis i ett fältflorareservat vid den bayerska akademin för naturskydd och landskapsförvaltning (ANL). Till hans förvåning utvecklades kornen till ett upp till två meter högt vete med långa borst, (helt otypiskt för moderna vetesorter!) och en gyllene röd färg när de mognat.
Den odlas uteslutande i ekologiskt jordbruk, dess fält är hem för en anmärkningsvärd biologisk mångfald av sällsynta inhemska vilda örter och djur som är beroende av dem. Laufener Landweizen är oförändrad och inte förädlad i någon form och är förmodligen för närvarande den enda ursprungliga lantsorten i regionen som odlas. Laufener Landweizen visar oss tydligt värdet och potentialen hos gamla vetesorter. Följaktligen påpekar nutritionisten Gabriele Pfeffer i sin rapport att detta lantvete har mer än 12 gånger mängden totala karotenoider än konventionellt vete från en supermarket. Bagare som behärskar hantverket med längre degprocesser uppskattar lantvetets goda bakegenskaper.
Laufener Landweizen är ingen högavkastande sort, dess skörd är lite mindre än hälften av skörden av annat vete i ekologisk odling. Det kan inte konkurrera ekonomiskt så länge den minskade avkastningen inte kan kompenseras genom priset på produkterna. Utseendet av Laufener Landweizen är mycket originell. En exakt ålder kunde tyvärr inte fastställas.
Rupertiwinkel (tidigare Salzburg, idag Bayern), där ursprungsplatsen för vetet "Laufen an der Salzach" ligger, har en lång tradition av veteodling med en topp under senmedeltiden, då vetet var den vita lyxen, mjölet för de rika.
1976, när Heinz Marschalek letade efter regionalt anpassade, inhemska grödor som skulle vara lämpliga för ett fältflorareservat i området kring den tidigare Salzach-glaciären, blev han medveten om Laufener-Landweizen som han hittade i arkiven av genbanken i Braunschweig. Slutligen efterfrågade han specifikt frön från Braunschweigs genbank.
Sedan 1981 har Amerang Open Air Museum odlat sorten i en demonstrationsodling. En riktig renässans inom odlingen ägde rum först under de senaste 20 åren, när allt fler bönder insåg potentialen hos Laufener-Landweizen.
Återupptäckten och förnyad odling av Laufener Landweizen kunde och kan tydligt visa på dess positiva egenskaper som har utvecklats under generationer. På grund av sin förmåga att anpassa sig till mark och klimat är den av stor relevans för jordbruket i tider av klimatförändringar. Det högväxande borstvetet överraskar också med sina goda bakegenskaper och utmärkta smak i processade produkter.
Laufener Landweizen har en fin, nötaktig, mild söt smak. Det är särskilt tydligt i söta bakverk som kex eller Cantuccini. Lantvete förädlas för närvarande huvudsakligen som fullkornsbröd. Eftersom mjölet har en lägre glutenhalt tolereras det särskilt väl. Bröddeg ska knådas försiktigt och bara en kort stund för att få bästa bakresultat. Som rent vetebröd har det en förvånansvärt finkornig konsistens och håller sig, beroende på hur det är gjort, fräscht och "saftigt" förvånansvärt länge. Det ger blandade bröd med råg en slående nötaktig ton.